Ускореното развитие на събитията през последните месеци във Венецуела отваря

...
 Ускореното развитие на събитията през последните месеци във Венецуела отваря
Коментари Харесай

Какви са възможните сценарии за Венецуела?

 Ускореното развиване на събитията през последните месеци във Венецуела отваря пътя към няколко сюжета: договаряния сред държавното управление и опозицията, външна военна интервенция, срутване на властта или тъкмо противоположното - изолираност " по кубински ", написа в собствен разбор Франс прец, представен от Българска телеграфна агенция.
Признаването от към 40 страни на опозиционера Хуан Гуайдо за краткотраен президент, твърдата национална поддръжка, на която той се радва, и петролните наказания на Съединени американски щати стегнаха примката към президента Николас Мадуро.Но президентът резервира решаващата поддръжка на висшето военно управление, контрола върху институциите и поддръжката на съветските и китайските си съдружници, които са създали големи вложения в страната с най-големите петролни находища в света.

Ето четири сюжета, които съгласно редица специалисти, биха могли да се трансформират обстановката, до момента в който Венецуела се бори с най-тежката икономическа рецесия в новата си история:

Преговори

Мадуро сподели, че е подготвен да се срещне с съперника си. Гуайдо обаче обуслови всевъзможен разговор с Мадуро с отдръпването от властта на социалистическия водач, чието преизбиране за втори мандат съгласно Народното събрание е било белязано с измами.

На 23 януари Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент като се базира на конституцията.

Осем европейски страни, Европейският съюз и пет латиноамерикански страни се срещнаха през вчерашния ден в Монтевидео в опит да намерят политическо решение на рецесията.

Преговорите " наподобяват доста малко евентуални, в случай че армията не се дистанцира от Мадуро и не дефинира различен сътрудник в договарянията ", счита Ана Аюсо, специалистка по Латинска Америка в Центъра за интернационалните проучвания в Барселона.

След настоятелна молба на Николас Мадуро, папа Франциск сподели, че е подготвен да посредничи, само че със единодушието на двете страни. Хуан Гуайдо от своя страна наподобява внимателен.

Социалистическият президент " би могъл да одобри договаряния в подмяна на анулация на глобите, на намаляване на интернационалния напън ", разяснява политологът Ернесто Паскуал от Свободния университет на Каталуния.
От идването на власт на Николас Мадуро през 2013 година четири опита за разговор приключиха с крах.

Военна интервенция

Съединените щати, първата страна, признала Хуан Гуайдо, не изключват опцията за военна интервенция, въпреки за момента да са избрали да заложат на " икономическия срив " на страната, с цел да " дестабилизират " чавистката власт, счита анализаторът Луис Висенте Леон.

Според редица специалисти, възможна военна интервенция може да бъде предизвикана от венецуелска въоръжена акция против американската филантропична помощ, която Хуан Гуайдо желае да вкара в страната от Бразилия и Колумбия.

Николас Мадуро счита такава помощ като въведения към военна интервенция.

Но " не мисля, че Съединени американски щати са заинтересувани от присъединяване в спор, същото важи за Колумбия и Бразилия ", показва Ана Аюсо.

Такава намеса, прочее, няма да събере интернационален консенсус, след неуспеха на опитите да бъдат открити демократични режими в Ирак и Афганистан, акцентира Ернесто Паскуал.

Според Луис Висенте Леон, президентът Мадуро ще се опита да избегне потреблението на мощ, с цел да попречи на доставянето на филантропична помощ. Той акцентира, че една намеса може да провокира принуждение от страна на проправителствените въоръжени милиции, както в Либия и Сирия.

Имплозия

Според специалистите военните остават ключът към рецесията. Въпреки появяването на пукнатини в армията, висшото командване остава правилно на Мадуро.

За да има " вътрешно срутване, военните би трябвало да се отдалечат от чавистите. Това би станало края на революцията ", съгласно Луис Висенте Леон.

Според Ернесто Паскуал, " е малко евентуално " военните да изоставят Мадуро поради " ползите на висшето командване в петрола и мините ".

За да постави завършек на тази поддръжка, Гуайдо предложи прошка на военните, които откажат да поддържат " диктатурата ". Но месец след този апел, не се случи никакво всеобщо дезертьорство.

Според Луис Висенте Леон, " една имплозия се случва, когато настоящите лица схванат, че отбраната им е обезпечена ". " Армията се нуждае от договаряния очи в очи, с известна персона, с интернационален поръчител ", счита той.

 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР